Det finns två alternativ för dig som funderar på att starta en egen bloppis. Antingen använder man ett gratisverktyg (gratisblogg) eller så skaffar man en egen domänadress och hyr utrymme på ett webbhotell (och installerar en bloggplattform).

Gratisblogg / gratisbloppis

Det finns en mängd olika alternativ att välja bland för dig som är ute efter ett gratis-alternativ. Tänk på att vissa gratisbloggar kan ha irriterande reklam så kolla upp att de inte har det innan du registrerar ett gratis-konto. Gratisblogg är ett bra alternativ om du vill komma igång snabbt och gratis, nackdelen är att du helt kan välja din adress samt att du inte kan vara lika flexibel i layouten:

Fördelar med en gratisblogg

  • Det är gratis
  • Snabbt och enkelt att komma igång
  • Ofta kopplat till ett nätverk – vilket gör det enklare att få besökare redan från start

Nackdelar med en gratisblogg

  • Färre möjligheter att anpassa layout
  • Ibland färre funktioner
  • Du kan inte ha egna annonser som du kan tjäna pengar på
  • Du får inte eget domännamn

Här är en lista med populära gratisbloggar för bloppisar:

https://www.blogger.com/start

http://www.blogg.se

http://sv.wordpress.com

Egen domän + webbhotell

Har du lite kunskaper om webb, eller vill skaffa det (det är faktiskt enklare än man tror att komma igång) så är en egen domän + webbhotell en roligare lösning. Du kan då själv bestämma adressen och kan i större utsträckning justera layouten på din bloppis.

Tips på billiga webbhotell som jag själv provat (400-500 kr första året inkl domännamnsregistrering):

starhost.se

crystone.se

one.com

En del webhotell har en “inbyggd” blogg-funktion. Själv fördrar jag att ladda hem och använda bloggplatformen WordPress.org. När detta skrivs har precis version 2.5 släppts med en förbättrad administrationsdel. WordPress är gratis och dessutom sökmotorvänlig (vem vill inte hamna högt på Google?).

Sammanfattningsvis tycker jag att egen domän + webbhotell + WordPress är ett av det bästa alternativen för din bloppis / blogg för dig som kan lite, eller vill lära dig webb. Annars går det bra med gratisalternativen också. Det viktiga är att du startar din bloppis!

Once you blop – you can´t stop 🙂